Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan kiitotie 2:n remontin ensimmäinen vaihe päättyy 15.9.2023 – lentokoneiden laskeutumissuunnat palautuvat normaaliin

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
14.09.2023 klo 08:28
Kuva kiitotiestä, jossa näkyy valkoisia laskeutumisviivoja.
Vastuullisuus
Lentoasemayhtiö Finavian toukokuussa 2023 aloittaman Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie 2:n peruskorjauksen ensimmäinen vaihe on saatu päätökseen. Lentokoneiden laskeutumissuunnat palautuvat normaaliksi 15.9.2023.

Kesän 2023 remontti keskittyi kiitotie 2:n (15/33) eli poikittaiskiitotien pohjoispäädyn uudelleen päällystykseen. Samalla uusittiin hulevesiviemäröintiä ja kiitotien alla olevia sähköjärjestelmiä. Hulevesiviemäröintiä kehittämällä kiitotiellä olevaa vettä pystytään ohjaamaan tehokkaammin pois, minkä takia kiitotie kuivuu nopeammin ja sen käytettävyys paranee. Investoinnin summa oli 9,3 miljoonaa euroa.

Olemme saaneet kiitotieremontin tämän kesän osalta valmiiksi suunnitelmien mukaan, ja kaikki kolme kiitotietä ovat käytössä normaalisti syyskuun puolestavälistä alkaen, Helsinki-Vantaan lentoaseman asemataso- ja kiitotietoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa Finaviasta sanoo.

Remontin aikana kiitotie 2 ei ole ollut laskeutumiskäytössä. Sen takia touko-syyskuussa laskeutumismäärät Nurmijärven suunnasta olivat normaalia vähäisempiä, ja samaan aikaan Koillis-Vantaan ja Keravan suunnasta laskeuduttiin Helsinki-Vantaalle tavanomaista useammin. Potkurikoneet ovat tehneet remontin aikana normaalisti lentoonlähtöjä kiitotie 2:lta Tikkurilan suuntaan.

Kiitotie 2:n remontilla ei ole ollut vaikutusta Helsinki-Vantaan matkustajaliikenteen sujuvuuteen, sillä käytössä on ollut kaksi muuta kiitotietä.

Kiitotien 2:n pohjoispään kunnostus tehostaa liukkaudentorjunta- ja jäänpoistoainejäämiä sisältävien hulevesien ohjaamista läheiseen biosuodatusalueeseen. Kiitoteiden kainalossa oleva alue tasaa hulevesien virtaamia ja laatua ennen niiden johtamista lasku-uomiin, Jani Elasmaa sanoo.

Lisätietoa Helsinki-Vantaan kiitoteistä

  • Helsinki-Vantaan ensimmäinen kiitotie valmistui Helsingin olympialaisiin vuonna 1952. Toisen kiitotien raivaus- ja louhintatyöt alkoivat vuonna 1953, ja se valmistui 1 800 metrin pituisena vuonna 1956. Nykyisin vuonna 1956 valmistuneesta kiitotiestä käytetään nimitystä kiitotie 2.
  • Molempia kiitoteitä on pidennetty myöhemmin, jotta suuret ja painavat koneet saavat tarvitsemansa tilan nousu- ja laskukiitoon. Kiitotie 2 saavutti nykyisen 2 900 metrin mittansa vuonna 1973.
  • Nykyään Helsinki-Vantaalla on kolme kiitotietä. Uusin, 3 000 metriä pitkä kiitotie 3 valmistui vuonna 2002.
  • Lentoasemien kiitotiet saavat nimensä kompassisuuntien mukaan, ja sen takia kiitotie 2:sta käytetään myös nimeä kiitotie 15/33. Käytäntö on maailmanlaajuinen.
  • Helsinki-Vantaan kiitotie 2:n kompassisuunta on 150 astetta, joten sen tunnusluku on 15. Koska kiitotietä voidaan käyttää molempiin suuntiin, toinen suunta on 180 astetta suurempi. Näin kiitotien 2:n toiseksi tunnusluvuksi lasketaan 15 + 18 = 33. Helsinki-Vantaan kiitotie 2:n numerointitunnus on yhdistelmä molemmista luvuista eli 15/33.

Lue lisää kiitotieremontista

Kiitotie 2:n remontti vaikuttaa Helsinki-Vantaalle laskeutuvien lentokoneiden suuntiin

Pohjoismaiden ensimmäinen maanalainen kosteikko käytössä Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Finavia on tehnyt ympäristötyötä vuosikymmenet – nyt tavoitteena on nollata hiilipäästöt